مراقبت از گیاهان آپارتمانی
مراقبت از گیاهان آپارتمانی،محل قرار دادن گیاهان نور و هوا، آب و گرما و خاک مناسب از جمله عواملی است که سبب رشد و گلدهی گیاه می شود. نور زیاد یاکم، نوسانات شدید دمای هوا با خاک، آب زیاد یا کم و حتی نوع خاکی که با نیازهای گیاه متناسب نباشد، می تواند شدیدا به رشد گیاه آسیب برساند. | از آنجایی که همه این عوامل تغییر پذیرند و می توان آنها را تحت تاثیر قرار داد. بنابراین می توانید منظره زیبانی از گیاهان آپارتمانی را در ذهن مجسم و در آینده ای نزدیک به مرحله عمل درآورید. البته زندگی آپارتمانی محدودیتهایی در راه انجام این کار قرار میدهد که می توان با توجه به ساختار آپارتمان نوعی از گیاهان آپارتمانی را که با شرایط موجود سازگار هستند انتخاب کرد. گیاهان، مبلمان منزل، تابلو و یا اشیاء زینتی نیستند. بلکه موجودات زنده اند که باید همانند جانداران با آنها رفتار شود. بنابراین اگر می خواهید در آپارتمان یا منزلتان به نگهداری گل های آپارتمانی بپردازید بهتر است حتی قبل از تعیین نوع آنها جای آنها را معین کنید. گیاهان مناسب مکانهای بخصوص اگر می خواهید گیاهان خود را روی طبقات کتابخانه یا بر روی میزی در گوشه اتاق نگهدارید و یا بر روی طاقچه ای قرار دهید باید بدین مسئله توجه داشته باشید که تنها گیاهان بسیار مقاوم در چنین وضعیتی گل میدهند. معمولا در چنین نقاطی نوسانات دما بسیار شدید و نور خورشید کم است. بنابراین بهتر است به گیاهان برگدار اکتفا کنید
مراقبت از گیاهان آپارتمانی از جمله گیاهان مناسب اتاقهایی که دارای وسایل گرمازا هستند می توان اتیلاندسیا»، «دراسینادراکو، و «أسپیدیسترا، با برگ اعبائی، را نام برد.
گیاهان مختص اتاقهای نه چندان گرم و سالنها عبارتند از: کلروفیتوم اسانسوریا یا زبان مادر شوهر»، «فاتسياه و گردی و در اتاقهای سرد می توان به نگهداری گیاهانی چون: افنیکس»، «برگ انجیری، و کاج مطبق، پرداخت.
این گیاهان همان گیاهانی هستند که میتوان آنها را بر روی طاقچه ها و قفسه ها قرار داد. بدین معنی که این گیاهان قادر به تحمل دمای عمومی اتاق هستند. نور مناسب آنها را میتوان با نصب چراغ در بالای طاقچه ها و قفسه هایی که گیاه بر روی آنها قرار دارد تأمین کرد.
بطورکلی میزان رطوبت اتاقهایی که دمای آنها بالا است، پائین تر است. در حد امکان، از آویزان کردن گیاهان در چنین مکانهایی خودداری کنید، هوای گرمی که به سمت بالا می رود برای آنها مضر است.
آفات و بیماریها
بدون شک گیاهان آپارتمانی از گیاهان فضای آزاد ظریفتر و نسبت به آفات و بیماریها حساسترند. این مسئله که موطن تقریبا تمامی گیاهان آپارتمانی مناطق گرمسیری است و این گیاهان در آب و هوای متفاوت با زادگاهشان دچار مشکل می شوند تنها دلیل این حساسیت نیست. بلکه آنها مجبورند در مناطقی که در اصل مخصوص انسانها است زندگی کنند. هرگونه اشتباهی در نحوه نگهداری گیاه سبب می شود تا گیاه بیمار و در نتیجه بد منظره شود.
یکی از اشتباهات رایج، قرار دادن گیاه در محیطی است که نور، گرما و آب آن بیش از حد زیاد و با بیش از حد متراکم است. اگر از گیاهان آپارتمانی خود به خوبی مراقبت نکنید نه تنها مستقیم به آنها زیان رسانده اید بلکه آنها را نسبت به انواع افات، انگلها.باکتریها، قارچها با ویروسها آسیب پذیر کرده اید.
به خاطر داشته باشید که هنگام استفاده از آفت کشها نه تنها انگلهای مضر را از بین می برید بلکه به انسانها و حیوانات خانگی (خصوصا ماهیها، پرندگان و گربه ها) نیز صدمه میزنید.
هرگز از این آفت کشها در اتاقهای در بسته استفاده نکنید. اگر نمی توانید گیاه را داخل بالکن یا حیاط ببرید لااقل پنجره ای را باز بگذارید و کودکان را از آن محل دور کنید.
گیاهی را که علائم بیماری در آن مشاهده شده است از دیگر گیاهان جدا کنید. همچنین گیاهانی را که دچار عفونتهای ویروسی یا میکروبی شده اند بلافاصله از بین ببرید.
در اینجا به ذکر چند بیماری شایع گیاهان و منبع آنها، راههای مبارزه و علائم بیماری می پردازیم
چنانچه گیاه به باکتری آلوده شود، پژمرده میگردد. رشد این گیاهان متوقف و روی بافتهای آنها، بر روی ریشه، ساقه، برگها با گلها، دیده می شود. خم شدن و زرد شدن برگها نیز نشان وجود باکتری بر روی گیاه است. اغلب بگونیا و انواع مختلف کاکتوس به این بیماری مبتلا می شوند. استفاده از باکتری کشها تنها به پیشگیری از بروز عفونت میکروبی در گیاهان کمک می کند. برای جلوگیری از عفونی شدن گیاه آن را در مکانی خشک و خوش هوا قرار دهید. گیاهان بیمار را بلافاصله از بین ببرید و هرگز از دانه با قلمه های آنها استفاده نکنید.
بیماریهای قارچی نیز تاثیری مشابه به عفونتهای میکروبی بر روی گیاهان دارند. عامل این بیماریها انگلهای نخ مانندی است که بر روی گیاه دیده میشود و پس از مدتی کوتاه به صورت لکه هایی در می آید. قارچها هم بر روی ریشه گیاهان و هم بر روی قسمتهایی که در بالای زمین رشد میکنند تاثیر می گذارند. همانند باکتریها، تنها راه مبارزه با قارجها نیز پیشگیری از آنها است. گیاه را با استفاده از قارچکشها سم پاشی کنید و سپس آن را بلافاصله از بین ببرید.
از بین شایعترین عفونتهای قارچی می توان سفیدک حقیقی و سفیدک آشکار را نام برد.
حتی کارشناسان نیز قادر نیستند این بیماریها را که در هر دوی آنها گردی نقره ای رنگ روی سطح گیاه را می پوشاند از یکدیگر تشخیص دهند. در سفیدک حقیقی برگها جمع می شوند و در سفید آشکار می ریزند. سفیدک حقیقی در اثر کمبود نور و با وجود نیتروژن بیش از اندازه در کود گیاه و سفیدک آشکار بر اثر رطوبت بیش از حد در هوا و خاک پدید می آیند.
گیاهانی که دارای پیاز، ساقه زیرزمینی و ریشه هوایی هستند در معرض ابتلا به گندیدگی ریشه قرار دارد. در اثر این بیماری، بر روی ریشه گیاه نقاطی تبزه و تقریبا سیاه رنگ پدید می آید که بعدها مرطوب و فاسد می شود. این گیاهان پژمرده شده و می میرند.
گندیدگی ساقه که اغلب با قارچ گرفتگی اشتباه گرفته می شود. بر اثر رطوبت بیش از حد و عموما تنها بر روی قسمتهایا مرده گیاه پدید می آید. در صورتی که میزان عفونت گیاه کم باشد، برگهای خالدار آن را بکنید و سپس آن را با ترکیبات مس سمپاشی کنید. این عمل سبب می شود تا گیاه به زندگی خود ادامه دهد. این بیماری مختص سیکلمن و
بنفشه آفریقایی است
برای مراقبت از گیاهان آپارتمانی گاهی اوقات بر روی برگهای گیاهان آپارتمانی لکه هایی به چشم می خورد. اما این لکه ها همیشه علامت بروز بیماری در گیاه نیست. این لکه ها اغلب بر اثر سوختگی ناشی از نور شدید آفتاب با قطرات آب بوجود می آید. اما ممکن است دلیل آن عفونتهای قارچی ای نیز باشد که تشخیص آن برای کارشناسان نیز مشکل است. قارچهای انگلی نقاطی تقریبا نارنجی رنگ را در زیر برگهای گیاه پدید می آورند که بعدها این نقاط تبدیل به لکه هایی می شوند که نشان بیماری زنگ است. نقاط قرمز زیر سطح برگها و همچنین بر روی پیازها و ساقه گلها علامت سوختگی این گیاه است. اما اگر بعدها رنگ این نقاط سیاه شود، گیاه مبتلا به بیماری شده است. در همه این موارد گیاه را با محلول مس و سولفور سمپاشی کنید و آن را از اتاق بیرون ببرید. زخمهای روی ساقه گیاه خود به خود بهبود می یابد. بیماریهای ویروسی که از طریق بقایای حیوانی درون خاک منتقل می شوند برای همه گیاهان خطر بزرگی محسوب می گردند. علائم این بیماریها کاهش شدید رشد و تغییر عمده در رنگ گیاه است.|
برای درمان گیاهان بیمار راهی وجود ندارد اما برای پیشگیری از آسیبهای بیشتر این گیاهان را به بیرون منزل ببريد و فورا بسوزانید. .
از جمله بیماریهای ویروسی می توان از تاخوردگی برگ، پیچیدگی برگ و بیماری موزائیک نام برد که در آن لکه هایی روشن و تیره بر روی برگها دیده میشود. تنها کاری که می توان در مورد بیماریهای ویروسی انجام داد کنترل آفات گیاهی ناقل أنها است. این کار را می توان یا با استفاده از حشره کشها و با برداشتن آفت از روی گیاه (با دست انجام داد.
علاوه بر بیماریهای فوق الذکر تعدادی از حشرات زیان آور به عنوان آفات گیاهی به گیاهان آپارتمانی حمله ور می شوند، از جمله:
۱- آفات مکنده: این آفات با حمله به اندامهای گیاهی مانند ساقه و ریشه و با مکیدن شیره گیاه سبب تضعیف و از بین رفتن گیاه می شوند. مانند: مگس سفید. شته. کرم ریشه، عنکبوت قرمز و غیره.
۲- آفاتی که از اجزای گیاهی تغذیه میکنند شامل: مورچه ها، چوبخوارها. کرمهای برگخوار و نماتدها
برای مبارزه با آفات و امراض مذکور با بررسی دقیق و کارشناسانه نسبت به رفع آنها می توان اقدام کرد.
- مدیر
- 1394-04-02
- 401 بازدید