آشنایی با انواع و منشاء کروتن
اصل و منشاء
این گیاه بومی جنوب شرقی آسیاست و در این مناطق به صورت درخت و درختچه و برچین میروید.
این گیاهان،با رنگهای جالب و متنوع خود جلوه خاصی به محیط زندگی می بخشد.
در موطن اصلی خود به صورت پرچینهای دلفریب و زیبا جلوه گرند و ارتفاع آنها از سه متر تجاور می کند.ارتفاع این گیاه در شرایط گلخانه ای،متجاوز از 70 سانتیمتر و گسترش آن به 40 سانتیمتر می رسد.واریتهای مختلف کروتون ها امروز از جنس کروتون هستند که اهم از عبارتند از:
کروتون آکیوبا که برگهای آن به شکل برگ اکیوبا می باشد
کروتون ممتاز
انگشت طلا
ماه طلا
ستاره طلا
اکتون
نورما
پترا
رینا
خورشید طلا
خورشیدی
رنگ برگهای کروتونها با بالا رفتن سن گیاه از حالت سبز و زرد و رنگ صورتی و قرمز تغییر می کند.
خواص بتانیکی:
گیاه کروتن ها از خانواده افروبیاسه و دارای واریته های متعددی است که به خاطر زیبایی برگها و شگلهای مختلف آن مورد توجه قرار گرفته است.
برگها:برگهای سبز تیره که با لکه های زرد،صورتی،نارنجی،قهوه ای و ارغوانی در هم آمیخته زمینه مرمری زیبایی تولید نموده است.برگها در بعضی واریته ها دارای بریدگیهای هلالی شکل میباشند و با دم برگ نسبتا کوتاه به صورت متناوب و ایستاده روی ساده قرار دارند.
گل:گلهای این گیاهان که شبیه گل کرچک است جنبه زیبایی ندارد و به منظور تقویت برگها بهتر است آنها را قطع نمود.
ساقه:ساقه ی این گیاهان نیمه خشبی تا خشبی است و در هنگام زخمی شدن شیرابه ای سفید رنگ از آن خارج می شود.
شناسایی اصول داشت و تکثیر کروتون
آب و هوا:
با اینکه کروتونها در اغلب گل فروشی ها به وفور وجود دارند ممکن است تصور شد که نگهداری آن در آپارتمان هم بسیار آسان است.در صورتی که احتیاج به مراقبت بسیار دارند و عواملی نظیر حرارت،رطوبت و خاک خوب برای رشد کروتونها حائز اهمیت فراوان است.
دما:کروتون طالب ثبات درجه حرارت است و درجه حرارت مناسب برای آن نباید از 15 درجه سانتی گراد پایین تر برود.حرارت 20 تا 25 درجه در تابستان و 18 درجه در زمستان برای رشد این گیاه مناسب است.
نور:فاصله 40 تا 50 سانتیمتری از پنجره های شرقی و غربی اتاقها محل مناسبی برای قرار دادن گلدانهای کروتون است.البته کروتونهای چندین ساله می توانند تا حدودی نور مستقیم را نیز تحمل نمایند.حتی المقدور سعی کنید گلدانهای کروتون را از محلهای خود کمتر جابجا نمایید زیرا به محیط یکنوتخت و ثابت احتیاج دارند.
رطوبت نسبی هوا:کروتون محیط مرطوب را دوست دارد.مه پاشی همه روزه ی برگها و یا تمیز نمودن برگها با اسفنج نرم و مرطوب علاوه برتامین رطوبت نسبی و تمیز نمودن برگ باعث از بین رفتن شته هایی که معمولا پشت برگ جای دارند می شود.
خاک:مناسب ترین خاک برای پرورش کروتونها ترکیب زیر است:
مخلوطی از 3 قسمت خاک برگ+2 قسمت ماسه شسته نرم+1 قسمت خاک باغچه.با توجه به رشد شاخه و برگ نسبت به تعویض گلدان اقدام کنید.مناسب ترین موقع برای تعویض گلدان اوایل بهار است.
توجه:در کف گلدان مفدار کافی ماسه و ریگ بریزید تا زهکش مناسبی برای گلدان فراه گردد.
کود:برای تغذیه کروتون علاوه بر استفاده از ترکیب مناسب خاک که دارای مواد غذایی لازم است در فصل رشد گیاه(بهار و تابستان) هر دو هفته یکبار این گیاه را با کودهای محلول کامل همراه با آب آبیاری(طبق دستور)کود دهی نمایید.
آبیاری:
رطوبت فراوان از شرایط لازم بزای حفظ رطوبت کروتون میباشد.با آب پاشیدن آب بر روی برگها نیز کمک قابل توجهی به طراوت این گیاه می نمایید.به طوری کلی آبیاری همه روزه از جمله نیازهای آبی کروتون است.درجه حرارت مناسب آب آبیاری 18 تا 20 درجه سانتیگراد است.
برای دست یافتن به نتیجه بهتر مناسب تر ان است که در زیر گلدانی تعدادی تیکه های درشت سنگ ریخته گلدان را بر روی آن قرار دهید.در زمستان دفعات آبیاری را به گونه ای تنظیم کنید که در فاصله دو آبیاری سطح خاک گلدان خشک شود و سپس اقدام به آبیاری بعدی نمایید.برای حفظ رطوبت کروتون می توانید گلدان کروتون را در گلدان بزرگتر قرار دهید و اطراف گلدان خالی را پیت(تورپ)مرطوب پر نمایید.
توجه:هنگام آبیاری گلدانها از غزقاب نمودن گلدان و پر شدن زیر گلدانی احتراز نمایید.
آفات و امراض:
برگها سبز شده و حالت ابلق خود را از دست می دهند:
علت:کمبود نور
علاج:گلان را به محل پر نورتر انتقال دهید
ظهور لکه های قهوه ای در برگها و سقوط آنها:
علت:آلودگی هوا با گازهای ناشی از مواد نفتی
علاج:تخویه هوا
ریزش برگها در تمام اندام گیاه:
علت:تغییرات شدید تغییر هوا
علاج:ثابت نگه داشتن دما
برگهای جوان کم رشد و ریز هستند:
علت:کمبود مواد غذایی
علاج:تغذیه مصنوعی(طبق دستور)
تکثیر و ازدیاد:
مهمترین روشهای تکثیر کروتون ازدیاد از راه قلمه و خوابانیدن هوایی است.
ازدیاد با روش قلمه زدن:این روش را از اوایل تا اواخر بهار که مناسب ترین زمان است انجام دهید.ابتدا از ساقه های خشبی یا سبز قلمه هایی به طول 8 تا 15 سانتیمتر تهیه کنید.
قلمه های برگ دار را به طور مورب در ماسه شسته مرطوب قرار دهید و پس از 3 ماه قلمه های ریشه دار را به گلدانهای نشایی که حاوی 3 قسمت خاک برگ+2 قسمت ماس+1 قسمت خاک باغچه هست انتقال دهید.پس از حدود یک ماه گیاه را به گلدانهای خیاری با همان ترکیبخاک انتقال دهید.
توجه:به هنگام تهیه قلمه از محل قطع شیرابه ای خارج می شود که برای جلوگیری از آن می توانید قسمت بریده شده را د خاکستر فرو کنید.
روش خابانیدن هوایی:
این روش در بهار و پاییز انجام میگیرد
برای این کار روی ساقه در نقطه ای که باید ریشه ایجاد شود زیر یک جوانه شکافی ایجاد نمایید و اطراف آن را با مقداری خزه مرطوب بپوشانید.برای جلوگیری از تبخیر رطوبت روی خزه را با کیسه نایلونی پوشانده دو طرف کیسه را ببندید.پس از آنکه ریشه ها در کیسه ظاهر شدند ساخه را از زیره ریشه قطع کنید و گیاه را با خزه های اطراف ریشه ها به گلدان دیگر انتقال دهید.
این طریقه تکثیر در گلدان کروتون معمولی نیست ولی امکان پذیر است و می توانید به شیوه ی خوابانیدن هوایی همانند آنچه در فیکوس انجام داده اید عمل نمایید
- مدیر
- 1394-04-02
- 1769 بازدید