وسایل و ابزارهای ساخت تراریوم:
وسایل مورد نیاز جهت ساخت تراریوم بر حسب نوع تراریوم و گیاه مورد استفاده در تراریوم متفاوت میباشد.خاک و سنگ ریزه از اجزا ثابت تراریم به حساب می آیند و ما بقی در ساخت تراریوم با توجه به تصویری که از قبل برای خود ساخته اید بستگی دارد.باید در تراریوم از خاک گلانی استفاده شود که از بافت خوبی برخوردار باشد خاک مورد نظ باید میزان جذب آب خوبی داشته و در مقابل بصورت فشرده و کلوخ در نیاید.زهکش قابل قبول خاک سبکی خاک باعث برقراری تهویه مناسب خواهد شد.استفاده از سنگریزه و ماسه باعث می شود تا در اثر تجمع آب لجن و گندیدگی ایجاد نشود.البته از ماسه و سنگریزه می توان برای ایجاد راهرو و یا پیاده رو روی خاک استفاده نمود.استفاده از زغال چوب در تراریوم باعث ساف شدن آب و صاف شدن خاک خواهد شد.زغال چوب از بیماریهای قارچی جلوگیری میکند.خزه تکه تکه شده در تراریوم باعث افزایش جذابیت تراریوم خواهد داشت.خزه باعث حفظ آب در اطراف ریشه شده و از خروج آب از دسترسی گیاه جلوگیری می کند.بیلچه باغبانی کوچک با دسته بلند این امکان را فراهم می کند تا از آنها در تراریوم های دهانه تنگ بتوان استفاده نمود.استفاده از دستکش مخصوص در زمان کار نیز توصیه می شود تا ز ایحاد بیماری های قارچیروی دست جلوگیری شود.به کار گیری اجزا و اشیا زیبا و جالب باعث جلب توجه بیشتر تراریوم خواهد شد.استفاده از سنگ های تزیینی مخروط های کاج دانه های بلوط.غلاف های لوبیا و دیگر وسایل جذاب در اخا تراریوم موجب افزایش زیبایی تراریوم خواهد شد.
وسایل و امکانات مورد نیاز جهت ساخت تراریوم:
لوله:
از لوله جهت ریختن خاک و موارد دیگر به داخل شیشه استفاده میشود.جنس آن فلزی یا مقوایی بوده و طول آن بستگی به ارتفاع ظزف دارد.
قیف
:از این وسیله جهت ریختن قطعات زغال،سنگریزه و مواد دیگر داخل ظرف تراریوم استفاده می شود.جنس قیف از پلاستیک،فلز یا مقوا می باشد.اگر دهانه ظرف شیشه ای باریک باشد یا برای جلوگیری از کثیف شدن اطراف شیشه،قیف از کاربرد باایی برخوردار است.
بیلچه:
جهت کاشت از بیلچه یا یک قاشق غذا خوری استفاده می شود از این وسیله جهت ایجا حفره درون خاک در زمان کاشت گیاهان استفاد می شود.با خم کردن قاشق غذاخوری و وصل کردن نی بعنوان دسته از ان می توان مانند بیلچه استفاده کرد.
گیره یا انبر مخصوص:
از 2 قظعه چوب یا ورقه آهن تشکیل شده است که توسط فنر گیره لباس به هم متصل شده است.از ایت وسیله جهت جمع آوری آشغال های ته محفظه شاخه های هرس شده و وجین کردن علف های هرز درون ظرف می توان استفاده کرد.
چنگک:
جهت نگه داشتن گیاه در زمان کاشت از چنگک استفاده می شود.
کوبه خاک:
بعد از کشت گیاه داخل تراریوم باید اک اطراف گیاه را کوبید تا ریشه بعد از آبیاری محکم شود.این وسیله بیشتر در ظروف دهانه تنگ کاربرد دارد.با قرار دادن چوب پنبه در انتها یک نی میتوان این وسیله را ساخت.
سیم انتقال دهنده گیاه:
سیم طویلی است که یک سر آن دارای خمیدگی قلاب مانند بوده و از آن جهت انتقال گیاه به داخ ظرف استفاده می شود.از این وسیله با اضافه کردن مقداری پنبه بر روی خمیدگی آن در پاک کردن جدار داخل شیشه می توان استفاد نمود.
تیغ تیز:
که به انتهای نی بسته شده که جهت بریدن برگهای فاقد رشد و یا هرس کردن گیاه استفاده می شود.
میخ:
به انتهای یک نی کوبیده میشود تا از آن برای جمع آوری برگ های جدا شده از گیاه استفاده شود.
ظروف شیشه ای:
ظروف شیشه ای نظیر تنگ ماهی،آگواریوم،پارچ بزرگ بلور،شیشه مربا که کاملا صاف و شفاف باشد.
آماده سازی ،تهیه و ساخت تراریوم
بستر تراریوم در نمو گیاه از اهمیت زیادی برخوردار است.انتخاب گیاه و قرار دادن آنها در یک تراریوم به نوع گیاه و خصوصیات آن بستگی دارد.بستر خاکی که برای ساختن تراریوم انتخاب می شود از چندین لایه تشکیل شده است که به شرح زیر می باشد.
مواد زهکشی:
لایه زیری تراریوم که اندازه 3 سانتیمتر شامل سنگ ریزه های درشت و تیله خرده است.این لایه جهت زهکشی استفاده می شود.زهکشی مناسب برای خروج آب اضافه از محیط ریشه در تراریوم باعث جلوگیری از جذب اکسیژن از هوای خاک خواهد شد.در صورت عدم زهکش مناسب گیاهان داخل تراریوم زرد شده و دچار بیماری خواهد شد.زهکشی در تراریوم با سنگ شکسته ها سنگ ریزه ها قطعات شکسته سفال امکان پذیر است.
لایه جدا کننده:
هف از این لایه که روی زهکش قرار میگیرد.جلوکیری از مخلوط شدن خاک با زهکشی است.خزه اسفاکنوم از بهترین مواد مورد استفاده برای این لایه است چرا که استریل و سالم بودن این بستر باعث جلوگیری از بروز بیماری ای قارچی در تراریوم خواهد شد.گاها از پشم شیشه،صفحه های پلاستیکی مشبک و خزه معمولی به عنوان لایه جدا کننده استفاده می شود.اما بعد از مدت کوتاهی پوسیده می شود.
پودر زغال:
این لایه روی لایه جداکننده قرار میگیرد،گرفتن بو ناشی از فعالیت باکتری ها در زمان تجزیه اجزا موجود در بستر که باعث تولید ترکیبات بودار می شوند،از ویژگی پودر زغال میباشد.
مخلوط خاک:
مخلوط خاک در سطح لایه پدر زغال پخش می شود که اصولا خاکی برای این کار مناسب است که برای طیف وسیعی از گیاهان درون تراریوم بتوان استفاده کرد.دو قسمت خاک لومی،یک قسمت مواد آلی،یک قسمت پرلیت باغی خاکی مناسب برای تراریوم را تشکیل میدهد.استریل خاک از عوامل مهم در دستیابی ه تراریوم سالم می باشد.حذف بذور علف های هرز،عوامل قارچی و بیماری های دیگر از اهمیت خاصی برخوردار است.حدالمکان باید سعی شود از کود داخل تراریوم استفاده نشود،چرا که با تجزیه کود گاز آمونیم تشکیل می شود و این گاز موجب سوختن گیاه و در نهایت مرگ گیاه خوهد شد.
مراحل تهیه تراریوم:
مرحله اول:
ظرف مناسبی را انتخاب کرده و آن را شستشو داده و اگر قبلا مورد استفاده قرار گرفته باشد حتما باید ظرف را ضدعفونی نمود.در اامه یک لایه سنگریزه به تراریوم اضافه نموده و حدالمکان باید سعی شود تا سنگریزه ها به یک سمت دیواره تراریوم متمایل باشند تا به عمل زهکشی کمک کند.چرا که زهکش مناسب باعث می شود تا خاک بیش از حد نیاز آب جذب نکرده و در نتیجه ریشه گیاه دچار بیماری و پوسیدگی نشود.
مرحله دوم:
جهت جلوگیری از بو نا مطبوع یک مشت زغال چوب با سنگریزه مخلوط شده و لایه ای از این مخلوط در ته تراریوم ریخته شود.با افزایش عمق تراریوم میزان استفاده از زغال و سنگریزه نیز بیشتر می شود.در نهایت لایه ای خا به ان اضافه می شود ضخامت لایه خاک بسته به عمق تراریوم و نوع گیاه متفاوت می باشد.
مرحله سوم:
استفاده از لایه مواد غیر طبیعی روی زهکش لایه ای را ایجاد می دهد که از فرو نشستن خاک و ای بین رفتن نوانایی آن بری آن خاک را به زهکش جلوگیری می کند.مواردی نظیر پارچه های پرده ای ،فایبر گلاس،جوراب های زنانه و غیر برای این لایه مناسب هستند چرا که دارای منافذ زیادی بوده و ضمن نگه داشتن ذرات خاک فاسد هم نمی شود.گاها از خزه اسفاگنوم نیز به این منظور استفاده می شود.
مرحله چهارم:
مقداری کافی خاک استریل شده به تراریوم اضافه نموده و برای افزایش جذابیت ظاهری آن خاک را به صورت تپه ماهور در آورده تا گیاهان در سطوح مختلف قرار گیرند.از خاک های گلاپدانی بسته بندی شده و یا مخلوط خاک باغچه و پیت ماس می توان بعنوان محیط کشت استفاده نمود.خاک باید از زهکش خوبی بر خوردار باشد برای تراریوم نواحی گرمسیری گیاهان شاخ و برگ دار یک قسمت خاک یک قسمت پیت ماس و یک قسمت پرلیت استفاده می شود و در حالیکه برای ایجاد باغ کاکتوس از خاک زبر که دارای یک قسمت خاک یک قسمت شن باشد استفاده می شود.با استریل و ضد عفونی خاک می توان عوامل بیماری زا و قارچی را از بین برد.
مرحله پنجم:
انتخاب و کشت گیاهان در تراریوم در این مرحله انجام می گیرد.باید گیاهانی انتخاب شوند که دارای رشد کمتری بوده و شاخ و برگ کوچکتری داشته باشند.همچنین نسبت به میزان رطوبت هوا،خاک، و نور کم مقاومت بیشتری داشته باشد.گیاهانی نظیر کالاتا آ،پیرومیا،سرخس،فیتونیا،پتوس،کامادورا،سارانتا،کراسولا،بنفشه توت فرنگی وحشی از کاربرد زیادی در تراریوم برخوردارند.
مرحله ششم:
بعد از اتمام کشت می توان تراریوم را بوسیله تخت سنگ،چوب شکسته،خزه و عواملی از این قبیل که به زیبایی تراریوم می افزایند تزیین نمود.
مرحله هفتم:
ظروف تراریوم را با در پوش یا سینی شیشه ای پوشانده تا ارتباط آن با محیط قطع شود.در این حالت جنگل بارانی مینیاتوری ایجاد می شود.در صورت نیاز گیاه را به صورت کم آبیاری کرده تا اکوسیستم کوچک فعالیت خود را شروع کند.سعی شود به گونه آباب روی گیاه اسپری شود تا برگ های آن تمیز شود.آبیاری بیش از حد باعث ایجاد مشکل اساسی در تراریوم خواهد شد.
مرحله هشتم:
در صورت پوسیدگی گیاه آن را جا به جا نموده تا پوسیدگی آن کاهش یابد.در صورت ریزش بگ یا پوسیدگی گیاه باید آن را به سرعت از تراریوم خارج نموده تا باعث شیوع بیماریهای قارچی و باکتری نشود.سعی شود تا قبل از گذشت یکسال از کشت تراریوم از دادن کود به گیاه جلوگیری شود.اضافه نمودن هر شی زینتی که باعث افزایش جذابیت تراریوم شود بلامانع است
- مدیر
- 1394-04-02
- 927 بازدید