آشنایی با گیاه سنبل و روش تکثیر سنبل
1-مشخصات گیاه شناسی
این جنس که از تیره سوسن است.بومی بالکان و آسیایی صغیر می باشد.پیازاین گیاه از فلس هایی به رنگ سفید،بنفش یا آبی پوشیده شده است.گلها بعضا معطرو به رنگ های سفید،بنفش،زرد و صورتی می باشد.
2-مکان مناسب
تا هنگام تشکیل اندام های رویشی(ریشه،ساقه،برگ)گیاه به نور احتیاج ندارد.گلدان ها را باید در مکان تاریک قرار داد که این مدت معمولا 7 تا 8 هفته بوده و برای ظهور گل و باز شدن گل به نور لازد دارد و حتی می توان چند ساعتی در روز گلدان ها را در آفتاب قرار داد.
3- فصل گلدهی
غصل گلدهی در اسفند و فروردین ماه است
4-خاک مناسب
خاک مناسب برای گل سنبل مخلوطی از خاک باغچه خاک برگ و ماسه شسته است.پ هاچ خاک در حدود 7 تا 8 باید باشد بهترین کود مخلوطی از نیترات پتاسیوم،فسفات کلسیوم،سولفات منیزیوم می باشد که به نسبت 1-1-2 به تعداد 1 گرم در هر لیتر هر هفته یکبار پس از گلدهی تا خشک شدن برگ ها به گیاه داد.
5 – آبیاری
آبیاری باید منظم و هفته ای یکبار صورت گیرد ولی پس از گل دادن تا هنگام زرد شدن برگ ها باید آبیاری را به تدریح کم کرد
6 – تکثیر و کشت
پیاز ها را در پاییز میتوان در محل های آفتاب گیر در عمق 10 سانتی متر خاک و به فاصله 15 سانتی متر از یکدیگر می کارند.زمین بایستی شنی و قلیایی باشد و آب را در خود نگهداری نکند
7- کاشت در گلدان
پیازهای مناسب را انتخاب کرده و در خاک گلدانی که خوب زهکش داشته باشد کاشته به طوری که پیاز در خاک قرار گیرد.سپس آن را در محل تاریک و خنک در حرارتی که از 13درجه سانتی گراد تجاوز نکند به مدت 6 هفته قرار می دهند تا ریشه دار شود.بعد از آن در محل تاریک ولی گرم به مدت 10 روز قرار می دهند و به تدریج حرارت را به 23 درجه سانتی گراد می رسانند تا اندام های هوایی رشد نمایند.بالاخره گلدان را به محل روشن انتقال داده درجه حرارت را کم می کنند تا به 16 درجه ساتی گراد برسد.از هنگام انتفال گلدان به محیط گرم تا زمان گلدهی مجموعا 3 هفته طول می کشد.پس از گل دادن گل های پژمرده را بلافاصله باید حذف کرد و آبیاری را ادامه داد تا برگ ها مدت بیشتری سبز بمانند و پیازها بتوانند مواد غذایی ذخیره ایی مصرف شده را دوباره بدست آورند پس از زرد شدن برگ ها پیاز را از زمین در آورده در محل خشک و خنک در حرارت 5 درجه سانتی گراد انبار می کنند.
بهتر است پیازها را در ماسه یا تورب خشک نگهداری کرد.ازدیاد از طریق جدا کردن پیاز ها می باشد.پیاز ها پس از 4 سال گل میدهند.پیازهای سنبل دایمی می باشد و به طور طبیعی پیازچه های جانبی خیلی کند بیرون می آید.تولید کنندگان سنبل به منظور تسریع در تکثیر از دو روش استفاده می کنند.هنگامی که پیاز ها از زمین کنده می شوند بخش زیرین پیاز را کاملا شبیه بشقاب جدا می کنند و فقط فلس ها را باقی می گذارند و یا اینکه تکه ایی کلوچه مانند از قائده پیاز بیرون می آورند. هر دو روش باعث تشکیل سریع پیازچه های جانبی می شود.
8- پیش رس کردن سنبل
پیازها ممکن است در آب عمل آورد و در شیشه های مخصوص پیش رس کرد.مریستم نوک پیاز سنبل فعال می شود.زمانی که پیاز ها را برداشت می کنند پیش رس کردن آنها نیاز به گرما و سرمای متناوب دارد.فصل گلدهی از اواخر آذر تا فروردین می باشد.برای کنترل رشد در تمام دوره رشد و نمو وجود پیاز در دسترس بوده که آماده پیش رس است.پیاز های آماده ای را که برای گلدهی آذر و دی ماه میکارند باید در اواخر خرداد برداشت کرده باشند و به مدت 2 هفته در دمای 30 درجه و سپس 3 هفته در دمای 25 درجه سانتی گراد و پس از آن برای رسیدن در دمای 23 درجه سانتی گراد نگهدارند پس از آن دما را تا زمان کاشت در شهریور ماه به 17 درجه سانتی گراد کاهش می دهند.سنبل را پیش سرما نمی دهند پس از کاشت.پیازها فقط 10 تا 12 هفته در زمان ریشه دار شدن باید در 9 درجه سانتی گراد حرارت قرار گیرند..پیش از اینکه در گلخانه با حرارت 23 درجه سانتی گراد قرار دهیم.هنگامی که رنگ گلجه ها نمایان شد باید حرارت گلخانه را به 20 درجه سانتی گراد کاهش داد.در صورت تمایل می توان پیاز ها را پیش از قرار دادن در گلخانه 4 تا 5 روز تاریکی دهند.جهت پیش رس کردن میانه فصل و اواخر فصل پیازهای معمولی سنبل را باید در اواخر خرداد و اوایل تیرماه برداشت کرد و در انباری با حرارت 25 درجه سانتی گراد نگهداری کرد..
- مدیر
- 1401-02-21
- 679 بازدید