نگهداری گلهای آپارتمانی

گیاه آلوئه ورا

 

آلوئه ورا (Aloe vera) یک گیاه رایج آپارتمانی است و بطور سنتی در منازل برای خواصدارویی عالی آن پرورش داده می شود و به خانواده سوسن ((lily family تعلق دارد. آلوئه ورا بومی آفریقا و مناطق مدیترانه ای است. ۲۵۰ گونه مختلف از آلوئه ورا وجود دارد. گیاه آلوئه ورا بواسطه برگهای کلفت آبدار و کوزه مانند خود، مشخص می شود. اندازه گیاه ممکن است از چند سانتیمتر تا چند دسیمتر که بستگی به گونه آن دارد، متغیر است. مراقبت از گیاه آلوئه شبیه مراقبت های گیاه کاکتوس است.
دستورالعمل مراقبت از گیاه آلوئه ورا:
در حالی که گیاه آلوئه ورا در آپارتمان در حال رشد است، چند نکته مهم  برای خرید گل وجود دارد که نیاز به توجه دارد. بسته به شرایط رشد، آبیاری کافی و کود مورد نیاز باید به گیاه داده شود. |
شرایط خاک:
گیاه آلوئه ورا در هر نوع خاکی قابل رشد است. شرایط ایده آل خاک برای پرورش آلوئه ورا، خاکی شل، با حاصلخیزی متوسط و زهکشی بالا مورد نیاز است. شما می توانید هر مخلوط با کیفیت تجاری را با اضافه کردن ماسه دانه درشت، پرلیت، یا سنگریزه های گرانیت را در گلدان قرار دهید. | از گلدان خیلی بزرگ برای کاشت آلوئه ورا استفاده نکنید. یک گلدان ۱۵ سانتیمتری کافی است.
دمای مورد نیاز:
گیاه آلوئه ورا نور زیاد خورشید را ترجیح می دهد. اگر در جایی زندگی می کنید که باران زیادی نمی بارد، می توانید گلدان را، در شرایط آب و هوایی گرم، در خارج از خانه، بطوری که نور کامل خورشید بر روی سایبان پلاستیکی بتابد، قرار دهید. هنگام نگهداری در داخل خانه، گلدان ها باید در بخش شرقی و یا غربی کنار پنجره ای قرار داده شود. چون تقریبا ۹۵٪ گیاه آلوئه ورا، آب است، به شدت در مقابل سرما، آسیب پذیر است. دمای ایده آل برای نگهداری گیاه آلوئه ورا، ۱۵ تا ۲۵ مشابه کاکتوس و دیگر گیاهان آبدار، گیاه آلوئه ورا نیازمند آبیاری زیادی نیست. به گیاه باید بگونه ای آب داده شود که آب شروع به بیرون آمدن از سوراخ های زهکش گلدان نماید. یک زیرگلدانی در زیر گلدان قرار دهید تا آب خروجی را جمع کند. معمولا، یک فاصله ده تا چهارده روزه باید در بین دو آبیاری وجود داشته باشد. فاصله بین دو آبیاری بر اساس شرایط خاک، متنوع است. آبیاری را زمانی شروع کنید که خاک تماما خشک شده باشد. در ماههای فصل زمستان، گیاه در شرایط خواب است و نیاز آبی آن خیلی کم است. لذا می توان در فصل زمستان، فاصله آبیاری را به سه تا چهار هفته افزایش داد. بسیاری از باغداران، آبیاری آلوئه ورا را در فصل زمستان قطع می کنند. البته این مورد برای سلامت گیاه خوب نیست و باید از انجام اینکار خودداری کرد. |
کوددهی به آلوئه ورا:
وقتی که از خاک کود داده شده برای کاشت آلوئه ورا استفاده می شود، فقط لازم است که یکبار و در فصل بهار به آن کود داده شود. فقط از کود رقیق (آبکی) و یا از نوع نیمه قوی (۱۰-۴۰-۱۰) برای این کار استفاده کنید. چنانچه، خاک، حاصلخیز نیست، باید کود نیمه قوی را در هر ماه یکبار از ابتدای فصل بهار تا آخر تابستان، به گیاه داد. کودهای ارگانیک و یا کودهای گرم را برای گیاهان کاشته شده در محیط بیرون، می توان استفاده کرد.
تغییر گلدانها: گیاه آلوئه ورا دارای رشد سریعی است و ریشه های آن، مایل به گسترش هستند. بنابراین، تغییر گلدان ها، پس از هر یک یا دو سال انجام گیرد تا از انبوه شدن ریشه ها جلوگیری شود. با این کار می توان مجددأ خاک را پر کرد. ظرف و یا گلدانی را که برای باز کاشت انتخاب می شود، باید دارای سطح پھنی باشد. حتی اگر گلدان خیلی عمیق نیست، این موضوع مشکل مهمی محسوب _
نمی شود. در قسمت پایین گلدان یک لایه شن بریزید تا از زهکشی مناسب آن مطمئن شوید و سپس خاک تازه بریزید (خاک گلدان قبلی را استفاده نکنید.). گیاه را با دقت زیاد بطوری که به ریشه های آلوئه ورا آسیب نرسد، از داخل گلدان قبلی خارج کنید و آن را در داخل گلدان جدید قرار دهید. زمانی گلدان را آبیاری کنید که ریشه گیاه در خاک جدید، کاملا استقرار یافته باشد.
بعضی از خواص آلوئه ورا:
شیره آلوئه ورا برای درمان بریدگیهای خفیف، سوختگیها، گزش حشرات، آفتاب سوختگی و غیره مؤثر است. در اقلیم گرم، گیاهان آلوئه ورای تحت کشت بیرون، گلهای زیبایی تولید می کنند که دارای ساقه بلندی هستند، که در رنگهای متنوعی وجود دارند. اگر که آلوئه ورا بعنوان گیاه آپارتمانی کاشته شود، شکوفه نخواهد داد
تکثیر:
به سه روش تکثیر می شود که به شرح ذیل می باشد:
۱- تکثیر به روش پا جوش (تقسیم بوته):
حدودا هر شش ماه ۱۰ پاجوش بر روی ریشه ها و لابه لای برگهای خشکیده بوته ها بوجود می آید که در این روش تغییر ژنتیکی و خواص آن خیلی کم است و گیاهان همسانی تولید می شوند.
۲- تکثیر به روش بذر:
در این روش سرعت تولید گیاه پایین است و گیاهان همسانی تولید نمی شود به دلیل پدیده نر عقیمی و دگر کشتی افزایش تفرق ژنتیکی قابل توجهی در نتایج ظاهر خواهد شد.
٣- تکثیر به روش کشت بافت:
در این روش کشت بافت با به دست آوردن سلول های بنیادی گیاه و تمایز آنها امکان تولید یک گیاه کامل به وجود می آید به این صورت که در روش کشت بافت گیاه آلوئه ورا ( آلوورا) یک بخش کوچکی از سلول های انتهایی در حال تکثیر گیاه کشت داده می شود و گیاه کامل بدست می آید از بارزترین مزیت های روش کشت بافت به شرح ذیل می باشد:
سرعت بخشیدن به تکثیر (در حدود ۵۰ الی ۲۰۰ برابر) کنترل ژنتیکی گیاه. تولید گیاهان همسان و دارای ثبات ژنتیکی و تغییر نکردن خواص آن کنترل آلودگی ها و بیماریها بازدهی اقتصادی بالا مشکلات نگهداری گیاهان برگها پژمرده و نوک آنها قهوه ای می شود. علت آن کمی رطوبت هوای اطراف گلدان است. – برگها مجعد و پیچیده می شود و لبه برگها قهوه ای می گردد. علت آن سردی بیش از اندازه هوا و کمی رطوبت هوای اطراف گلدان است.
– برگها روبه زردی می گذارد و لکه های سفیدی در سطح آن ظاهر می گردد. علت آن هجوم کنه های بسیار ریزی است که در محل دمبرگ و زیر آن وجود دارد. برای جلوگیری از آن باید با مالاتیون دو در هزار یک مرتبه در هفته از اول بهار سمپاشی نمود. همچنین غبار پاشی سطح و زیر برگها با آب ولرم باید به طور مرتب انجام گیرد.

گیاه استرزیا

 

نام علمی: استرلیتزیا Strelitzia از خانواده موزاسه Musaceae
همانگونه که از نام خانوادگی آن پیداست با موز قوم و خویشی دارد. به طور کلی پنج گونه پرنده بهشتی شناسایی و نامگذاری گشته اند. پرنده بهشتی یک گیاه دائمی و همیشه سبز است که در کشور ما به صورت گیاه آپارتمانی در داخل ساختمان و یا در گلخانه ها نگهداری می شود.
گرما:
به طور کلی گرما را دوست دارد. در زمستان دمایی معادل پانزده درجه سانتی گراد کافی است اما در فصول دیگر باید گرما را افزایش داد.
نور:
آن را در محل سایه روشن قرار دهید. اجازه بدهید در زمستان نور مستقیم خورشید را ببیند. در این فصل می تواند در پشت پنجره های آفتابگیر قرار داشته باشد، اما در تابستان فاصله گلدان را تا پنجره بیشتر کنید.
کودپاشی:
فقط در فصول گرم به کود شیمیایی نیاز پیدا می کند. از اوائل بهار تا اوایل پاییز به این کار اقدام نمایید. هر هفته یک بار و آن هم هر بار فقط دو گرم کود شیمیایی را در آب حل نموده و پای آن بریزید.
خاک:
خاک باید از نظر مواد غذایی غنی باشد. در تهیه خاک برای این گیاه از مقداری ماسه هم استفاده کنید تا زهکش مناسبی داشته باشد.

آبیاری
خاک گلدان را همواره مرطوب نگه دارید. اجازه ندهید خاک خشک شود. هر بار که ملاحظه فرمودید خاک در حال خشک شدن است، فقط با یک لیوان آب آن را مرطوب کنید.
تکثیر و ازدیاد:
در صورتی پرنده بهشتی را تکثیر می کنیم که کاملا قوی و پر رشد باشد. در انواع پیر در کنار بوته اصلی بوته های کوچکی سبز می شوند. در فصل بهار یا تابستان، این نهال های جوان را همراه با | مقداری ریشه از پایه اصلی جدا می کنیم و در گلدان دیگری می کاریم. به این ترتیب پرنده بهشتی تکثیر می شود.
در صورت دسترسی به بذر این گیاه، می توان در بهار آن را به خاک سپرد. درجه حرارت مناسب برای کاشت بذر ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتی گراد است.
البته ما برای خانواده هایی که دوستدار تکثیر آن هستند روش تقسیم بوته را پیشنهاد می کنیم، چون ساده تر و بی دردسرتر است.
نکات دیگر در مورد نگهداری پرنده بهشتی:
۱- در سردترین روزهای سال هم نباید درجه حرارت از پانزده درجه سانتی گراد کمتر شود. نسبت به سرما حساسیت زیادی دارد و اگر درجه حرارت به سه درجه سانتی گراد برسد پرنده بهشتی می میرد. ۲- در صورتی که به وسیله کاشت بذر تکثیر شود، بعد از کاشت بذر سه ماه به طول می انجامد که بذر سبز شود. در سالهای اول و دوم، رشد آنچنانی ندارد؛ اما از سال سوم رشد خود را آغاز می کند، و در سال هفتم گل می دهد.

٣- برای تکثیر به روش تقسیم بوته از پایه های قوی ده گیاه مستقل می توانیم برداشت کنیم. سه سال طول می کشد تا این بوته های جوان به گل بروند و از هر پایه شش گل می توان برداشت نمود.
۴- گلدان پرنده بهشتی باید عمیق باشد، گلدانی را انتخاب کنید که حداقل پنجاه سانتی متر ارتفاع داشته باشد.
۵ – حدودا در مردادماه این گیاه کاملا غیرفعال می شود و یک استراحت کوتاه دارد. در این هنگام برای چند روزی از آبیاری گلدان و اضافه نمودن کود شیمیایی به آن خودداری نمایید.

بستن
مقایسه